5 gouden tips bij het vinden van de beste kinderopvang!

5 gouden tips bij het vinden van de beste kinderopvang

Delen op social:

Hoe vind je een goede kinderopvang?

Kinderdagopvang wordt vaak als iets puur praktisch bekeken: ‘bij welk kinderdagverblijf in de buurt kan mijn kind terecht, en wat kost het? En van hoe laat tot hoe laat kan ik mijn kind brengen?’ Maar is dit nou de juiste manier om een goede kinderopvang te vinden? Verdient jouw kind niet veel meer dan dat?

In dit artikel geven we je 5 gouden tips om de meest fantastische kinderopvang voor jouw kind te vinden!

1. Kom erachter wat de visie van de kinderopvang is

Iedere kinderopvang heeft een persoonlijke visie. Ja, deze lijken veelal op elkaar, maar toch zal het per kinderopvang verschillen welke waarden en normen de boventoon voeren.
De ene hecht wat meer waarde aan het waarborgen van de praktische veiligheid en de ander daarentegen hecht juist meer waarde aan de vrijheid van het mogen ontdekken. Elk kinderopvangcentrum probeert natuurlijk alle belangrijke waarden en normen met betrekking tot opvoeding na te streven, echter verschilt de nadruk op deze waarden en normen per kinderopvang.

Ga bij jezelf te rade wat jouw waarden en normen zijn. Hoe voed jij je kind op? Waar wil jij dat de kinderopvang aan voldoet? Dit is een belangrijke eerste stap bij het vinden van de juiste kinderopvang voor jouw kind.

beste kinderopvang van nederland

2. Plan een kijk-afspraak

Hoe leuk is het om even om een kijkje te nemen bij de kinderopvang die jou aanspreekt? Je kunt tegenwoordig bij ieder kinderopvangcentra een kijk-afspraak inplannen.
Je ziet hoe de pedagogische medewerkers te werk gaan en of dit de mensen zijn waar jij je kind, met een gerust hart, achter durft te laten. Daarnaast zie je direct of dit de opvang is, waar jouw kind zich thuis zou kunnen voelen. Al met al, erg belangrijke afwegingen.

3. Vraag naar de werkwijze bij de pedagogische medewerkers

Je komt maar op één manier achter de echte werkwijze van de kinderopvang door in gesprek te gaan met de medewerkers die dagelijks op de groep staan. Werken ze met thema’s? Wat is de samenstelling van de groep? En bovenal, hebben ze voldoende aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden van het kind?

Ontwikkelingsgerichte thema’s

Het is belangrijk dat je kind zich ontwikkelt. Hoe fijn zou het zijn dat je kind naar een plek gaat waarin hij/zij gestimuleerd wordt om zich op een ontspannen en speelse wijze te ontwikkelen? Ineens heeft je kind leren knippen of heeft zijn of haar eerste plasje op de wc gedaan. Trots komt je kindje met een glimlach op het gezicht en een sticker op zijn/haar shirt naar buiten. ‘Mama, Papa, Kijk!’
Ontwikkelingsgerichte thema’s helpen jouw kindje groeien.

verkeersplein kinderdagverblijf vipkids

Samenstelling van de groep

Wat zijn de samenstellingen van de groepen? Sommige kinderopvangcentra werken met horizontale groepen en andere kinderopvangcentra met verticale groepen.
Een horizontale groep betekent dat je kind op een groep terecht komt waar de leeftijden gelijkwaardig zijn. Je hebt dan vaak een aparte babygroep, dreumesgroep en peutergroep.
Een verticale groep betekent dat je kind op een groep terecht komt met verschillende leeftijden tussen de 0-4 jaar.

Door een kijk-afspraak in te plannen bij zowel een horizontale als verticale groep, kan je goed ervaren wat het verschil is tussen de een en de ander.

4. Controleer de veiligheid

Natuurlijk wil je als ouder dat je kind veilig is. Een veilige omgeving is ontzettend belangrijk. Het is daarom verstandig om te vragen of er gewerkt wordt met een veiligheidsprotocol, en zo ja, welke dit is? Sommige kinderopvangcentra werken met camera’s zodat de veiligheid op elke plek goed gewaarborgd kan worden. Andere werken met het 4 ogen-principe. Dit betekent dat er altijd 2 vaste pedagogische medewerkers aanwezig moeten zijn op een groep. De praktische veiligheid is natuurlijk ook van belang. Daarom voert de GGD jaarlijks een inspectie uit bij alle kinderopvangcentra. Dit betekent dat iedere kinderopvang aan wettelijke eisen moet voldoen met betrekking tot de veiligheid.

wat is een goede kinderopvang

5. Bekijk de kinderopvang door de ogen van een kind

Nodigt de kinderopvang uit om te ontdekken en spelen? Is het een plek waar jouw kind je hand durft los te laten om vervolgens zelf te gaan ontdekken? Bekijk de kinderopvang door de ogen van een kind. Staat alles op kind-hoogte? Is het speelgoed goed bereikbaar? Heeft het de warmte en de uitstraling waar jouw kind zich prettig en vooral veilig zal voelen? En heeft de kinderopvang net dat stukje magie waar je naar op zoek was?

‘Omdat ieder kind een sprookje verdient’

Kinderopvang met een vleugje magie

Ieder kind verdient een sprookje

rondleding boeken icon

Rondleiding inplannen

Vrijblijvend een kijkje komen nemen, boek nu uw rondleiding.

kinderopvang tarieven en kinderopvang rekentool

Tarieven en Rekentool

Bekijk onze tarieven en bereken uw kosten met onze rekentool.

aanmdelden kinderopvang en bso

Aanmelden kinderopvang

Uw kind aanmelden voor BSO en kinderopvang.

Scroll naar boven