Bewegen met peuters

bewegen met peuters

Delen op social:

Voldoende bewegen met je peuter

Bewegen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Voldoende beweging is niet alleen belangrijk voor volwassenen maar voor alle leeftijden. Dus ook voor jouw peuter. Heb jij het goede voornemen om gezonder te worden? Start met bewegen en doe dit samen met je kind!

Door in beweging te zijn met je peuter stimuleer je veel ontwikkelingsgebieden maar bovenal ontdekken ze wat hun lichaam allemaal kan. Daarnaast stimuleert beweging tot nog meer beweging en dit heeft een positief effect op de psyche maar bovenal de algehele gezondheid.

Waarom is bewegen voor peuters zo belangrijk?

  1. Groei en ontwikkeling: bewegen helpt bij de groei en ontwikkeling van de spieren, botten en gewrichten van een peuter. Het helpt hen ook om hun coördinatie en balans te verbeteren.
  1. Gezondheid: bewegen helpt bij het behoud van een gezond gewicht en het vermindert het risico op gezondheidsproblemen.
  1. Cognitieve ontwikkeling: bewegen helpt bij het verbeteren van de cognitieve vaardigheden van een peuter, zoals het geheugen en de aandacht. Daarnaast stimuleert beweging de creatieve ontwikkeling van je peuter.
  1. Emotionele ontwikkeling: bewegen helpt bij het verminderen van eventuele stress en angst en het verbetert de emotionele gezondheid van je peuter.
  1. Sociaal-emotionele ontwikkeling: bewegen helpt in spelvormen bij het versterken van de sociale vaardigheden van een peuter en het verbeteren van hun zelfvertrouwen.

Het is dus belangrijk om peuters voldoende te laten bewegen zodat zij zich op een gezonde manier kunnen ontwikkelen.

hoe laat ik mijn peuter meer bewegen

Hoe laat ik mijn peuter meer bewegen

Zet plezier in activiteiten om. En doe zelf ook gezellig mee. Niets is leuker dan met papa en mama een activiteit uit te voeren. Het is gezellig, grappig en spelenderwijs zijn jullie allen meer in beweging. En daar is niet veel voor nodig!  Met de volgende bewegingsactiviteiten maak jij een goede start om je peuter (en jezelf) te stimuleren meer te bewegen.

Er zijn veel verschillende manieren om beweging te stimuleren bij peuters. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Bewegingsliedjes: peuters houden van dansen en liedjes zingen. Probeer eens liedjes te zoeken die speciaal gericht zijn op beweging. Denk bijvoorbeeld aan de kinderliedjes van Minidisco!
  • Buitenspelen: jonge kinderen hebben veel energie daarom is het is belangrijk om ze de kans te geven om buiten te spelen en ze te laten rennen en klimmen. Zoek bijvoorbeeld een speelbos of natuurspeeltuin op. Hoe leuk is het om samen met papa en mama de activiteiten uit te voeren?
  • Zwemmen: zwemmen is een geweldige manier om beweging te stimuleren bij peuters omdat het hun spieren versterkt en hen helpt om hun balans te verbeteren. Hoe fijn om samen vrij te gaan zwemmen of misschien is peuterzwemmen wel iets voor jouw kindje? Lekker spetteren en bewegen. Informeer is bij het zwembad in jouw stad of dorp of ze peuterzwemmen aanbieden?
  • Behendigheidsspellen: peuters houden van spellen waarbij ze kunnen klimmen, klauteren, balanceren, leren vangen en rennen. Veel kinderopvangcentra houden zich bezig met deze activiteiten. Maar je kunt ook via YouTube en Google heel veel activiteitenaanbod vinden die je thuis kunt uitvoeren.
  • Sporten: peuters kunnen ook worden geïntroduceerd in sporten zoals voetbal, peuter gymmen en dansen. Kijk eens naar dit beweegidee van Danswijs. Een leuke en speelse manier om je kindje in beweging te krijgen en dit samen te doen met vriendjes en vriendinnetjes of met papa en mama!

Het is belangrijk om te onthouden dat peuters nog steeds aan het leren zijn hoe ze hun lichaam kunnen bewegen. Het is daarom belangrijk om hen te helpen en hen te begeleiden tijdens deze activiteiten. Daarnaast maak dit het ook extra gezellig en maakt het je peuter ook enthousiast om te blijven bewegen.

Lees ook onze andere blogs, zoals: De 5 leukste musea voor peuters

Zoek je een fantastische kinderopvang voor jouw peuter? Kijk dan voor meer informatie op onze website.

Kinderopvang met een vleugje magie

Ieder kind verdient een sprookje

rondleding boeken icon

Rondleiding inplannen

Vrijblijvend een kijkje komen nemen, boek nu uw rondleiding.

kinderopvang tarieven en kinderopvang rekentool

Tarieven en Rekentool

Bekijk onze tarieven en bereken uw kosten met onze rekentool.

aanmdelden kinderopvang en bso

Aanmelden kinderopvang

Uw kind aanmelden voor BSO en kinderopvang.

Scroll naar boven