Speciale groep voor peuters met een ontwikkelingsvoorsprong

peuters met een ontwikkelingsvoorsprong

Delen op social:

Heeft uw peuter een ontwikkelingsvoorsprong?

Bij VIPKids vinden we het erg belangrijk dat er aandacht is voor het individuele kind, omdat elk kind uniek is. Binnen ons kinderdagverblijf hebben we al veel aandacht voor afwijkingen in de ontwikkeling, maar deze aandacht richt zich met name op achterstanden in de ontwikkeling. Omdat ook kinderen die voorlopen in hun ontwikkeling deze aandacht verdienen, starten we in januari 2023 met een peutergroep speciaal voor peuters met een ontwikkelingsvoorsprong: VIPKidsPlus!

Kinderen ontwikkelen zich sprongsgewijs en in hun eigen tempo. Hierdoor zijn er onderling verschillen in ontwikkeling tussen kinderen. Het ene kindje loopt bijvoorbeeld los met 11 maanden, terwijl de andere pas met 1,5 jaar de eerste stapjes zet. Het ene kindje praat met 12 maanden, terwijl we bij de ander pas met 2 jaar woordjes horen. Dit is heel normaal! Ontwikkelingsmijlpalen kunnen we observeren en vastleggen, waardoor we inzicht krijgen in hoe de ontwikkeling van het kindje verloopt. Wanneer een kindje één of meerdere ontwikkelingsmijlpalen aanzienlijk sneller bereikt dan zijn of haar leeftijdsgenootjes, spreken we van een ontwikkelingsvoorsprong. Motoriek en taal zijn een heel duidelijk signaal, maar als we goed kijken, kunnen we ook in persoonlijkheidskenmerken signalen zien die duiden op een ontwikkelingsvoorsprong. We noemen deze persoonlijkheidskenmerken ook wel ‘zijnskenmerken’. Autonomie en gevoeligheid zijn voorbeelden van deze zijnskenmerken, u vindt er nog meer op het plaatje hieronder. 

peuters met een ontwikkelingsvoorsprong

Voor elk kind is het belangrijk dat het kinderen om zich heen heeft die ongeveer hetzelfde ontwikkelen als zijzelf, ontwikkelingsgelijken of peers noemen we dat. De meeste kinderen hebben deze peers in de kinderopvang op hun groep, maar voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong is de kans op peers in een reguliere kinderdagverblijfgroep veel kleiner. Vanaf een jaar of twee kunnen deze kinderen al gaan merken dat ze ‘anders’ zijn dan de andere kinderen op de groep en dit kan een negatief effect hebben op het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Ook kunnen sommige kinderen zich gaan aanpassen of onderpresteren, ze kunnen door verveling andere (ongewenste) gedragingen laten zien of ze willen niet meer naar de opvang. Door deze groep kinderen samen te zetten, ervaren ze dat er nog meer kinderen rondlopen die op dezelfde manier denken en doen als zijzelf. We leren ze dat ze er mogen zijn en bieden ze handvaten voor het omgaan met hun (unieke) kwaliteiten! 

Ervaringsdeskundige voor peuters met een voorsprong

Onze pedagogisch coach en ervaringsdeskundige Jolanda heeft tijdens haar studie onderzoek gedaan naar de begeleiding van peuters met een ontwikkelingsvoorsprong in de kinderopvang. Ze volgt nu de opleiding Expert Ontwikkelingsvoorsprong om nog meer kennis op te doen. VIPKidsPlus opent in januari de deuren op vrijdagochtend van 8.30u tot 13.30u op locatie Goverwelle in Gouda. Van 13.00u tot 13.30u is er inloop op de groep en hebben de peuters gelegenheid om aan hun ouder(s) te vertellen wat we gedaan hebben en hebben ouders onderling ook de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen aan elkaar en aan Jolanda. Omdat VIPKidsPlus een groep is van Kinderdagverblijf VIPKids, komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als uw peuter op onze groep komt spelen! 

peuters met een voorsprong

Het programma zal er ongeveer als volgt uitzien:

8.30-9.00 uur – opstart en vrij spel in uitdagende hoeken
9.00-9.30 uur – kringmoment met fruit
9.30-9.45 uur – verschoonmoment als dat nodig is
9.45-10.00 uur – we lezen over ons onderwerp/thema
10.00-12.30 uur – we duiken dieper in het onderwerp en spelen binnen en buiten
12.30-13.00 uur – lunch (en verschoonmoment als dat nodig is)
13.00-13.30 uur – inloop ouders, vertellen over onze activiteiten en met elkaar in gesprek gaan

We zullen werken aan de hand van thema’s die ook in de kinderopvang aan bod komen en kijken ook goed naar waar de interesses van de kinderen liggen. Met de taxonomie van Bloom in ons achterhoofd (onthouden, begrijpen, toepassen, analyseren, evalueren en creëren), duiken we vanuit spel dieper in de thema’s en zorgen we voor meer uitdaging. Zo komen ook de executieve functies zoals bijvoorbeeld het doorzetten volop aan bod!

Heeft u een peuter die meer uitdaging nodig heeft?

Hoort u wel eens van anderen dat uw kind zo ‘lekker snel’ gaat? Heeft u het vermoeden dat uw kind een voorsprong heeft? Zit hoogbegaafdheid wellicht in de familie? Merkt u dat uw kind meer uitdaging nodig heeft? Herkent u uw kind in (sommige van) de zijnskenmerken die op het plaatje te zien zijn? Neem dan contact met ons op via [email protected] voor een intake en dan kijken we samen of onze peutergroep iets voor jullie kind is!  

Kinderopvang met een vleugje magie

Ieder kind verdient een sprookje

rondleding boeken icon

Rondleiding inplannen

Vrijblijvend een kijkje komen nemen, boek nu uw rondleiding.

kinderopvang tarieven en kinderopvang rekentool

Tarieven en Rekentool

Bekijk onze tarieven en bereken uw kosten met onze rekentool.

aanmdelden kinderopvang en bso

Aanmelden kinderopvang

Uw kind aanmelden voor BSO en kinderopvang.

Scroll naar boven