Waarom is regelmaat en structuur belangrijk voor een kind?

waarom is regelmaat en structuur belangrijk voor een kind

Delen op social:

Rust, reinheid en regelmaat!

Rust, reinheid en regelmaat. Het is een bekende oude gezegde. In de tijd van onze (groot)ouders waren dit namelijk de 3 belangrijkste pijlers van opvoeding. Nog steeds zijn regelmaat en structuur één van de belangrijkste punten die kinderopvangcentra benoemen als basis van hun visie.

Maar waarom is regelmaat en structuur nou zo belangrijk voor kinderen? Wat brengt het? En hoe pas je het toe in je eigen opvoeding?

Het belang van regelmaat

Regelmaat kan je omschrijven als een steeds weer terugkerend ritme gedurende de dag en week. In een bepaald ritme herhaalt zich de volgorde van bepaalde activiteiten. Structuur is voor jonge kinderen belangrijk. Als elke dag ongeveer hetzelfde verloopt weten zij wat er komen gaat. De dag wordt voorspelbaar. Dit geeft hen houvast en daarmee emotionele veiligheid. Een vaste dagindeling en herkenbare rituelen helpen daarbij.

Daarnaast geeft het rust. Voorspelbaarheid gedurende de dag geeft je kind veiligheid en rust, waardoor er ruimte wordt gecreëerd om onbezorgd te groeien en ontwikkelen. Omdat een kind heel goed weet waar hij/zij aan toe is gedurende dag creëert dit een sterke basis om makkelijker in slaap te kunnen vallen. Voldoende rust is een belangrijke voorwaarde om gezond op te kunnen groeien. Tijdens het slapen groeien en ontwikkelen kinderen. Daarnaast verwerken ze wat ze overdag hebben geleerd en krijgen ze weer energie voor de nieuwe dag. Regelmaat en rust gaan dus hand in hand als het gaat om de gezonde groei van jouw kindje.

het belang van regelmaat

Waar staat structuur dan voor in opvoeding?

Volgens ons Nederlandse woordenboek staat het woord structuur voor: een frame, een stevige basis waarbinnen variatie mogelijk is.

Structuur is het stevige fundament welke overzicht en duidelijkheid creëert

Structuur betekent dus duidelijkheid. Duidelijkheid met betrekking tot grenzen en regels en het creëren van overzicht. Dit betekent dat structuur binnen de opvoeding inhoudt dat je kindje goed weet wat de regels en grenzen zijn en het duidelijk is hoe de structuur er binnen het gezin uit ziet.
Als een kind daarbij ook regelmaat meekrijgt zorgt dit voor duidelijkheid, zekerheid en een stabiel en veilig fundament. 

Maar wat nou als je zelf niet zo gestructureerd bent en alles meer spontaan doet? Betekent dit direct dat jouw kindje verloren is en geen stevig fundament heeft?

Nee, dat gelukkig niet. Want zelfs de meest chaotische persoon heeft vaak een ritme of terugkerend patroon. Je kunt het je kind alleen een stuk gemakkelijker maken door ze duidelijke regelmaat en structuur aan te bieden. Je zult zien dat je ook minder te maken zult krijgen met opstandig gedrag. Opstandig gedrag is vaak een resultaat van een kind waar er thuis regelmaat en structuur ontbreekt.

structuur in de opvoeding

4 tips om meer regelmaat en structuur in je opvoeding te brengen:

1.  Stel 5 basisregels op

Een onderdeel van structuur bieden, is het stellen van regels. Regels geven houvast. Je kindje weet hierdoor wat van hem of haar verwacht wordt en wat het van jou kan verwachten. Je kind is hierdoor best bereid om zich aan regels te houden, zolang het maar haalbare en duidelijke regels zijn.

Bedenk maximaal vijf basisregels die je belangrijk vindt voor je kind. Vanaf ongeveer drie jaar kan jij je kind laten meedenken: ‘Wat vind jij een belangrijke regel?’. Bied keuzes en laat je hem of haar zoveel mogelijk zelf tot oplossingen komen waar dit kan. Zo ontwikkelt je kindje zelfvertrouwen.

2. Gebruik een aantal vaste routines op een dag

Start om bepaalde activiteiten een vaste routine te geven. Denk bijvoorbeeld aan routines als: gezamenlijk ontbijten aan tafel, door de weeks dezelfde tijd naar bed gaan, elke dag een bakje fruit om 16:00 uur etc. Door wat routines te ontwikkelen biedt je duidelijkheid en zekerheid aan je kind.

3. Maak een overzichtelijke weekplanning voor je kind

Soms heb je niet de mogelijkheid om elke dag hetzelfde in te vullen. Om toch regelmaat en structuur aan te bieden kan je een weekplanning maken welke je kindje ook begrijpt. Bijvoorbeeld: Op maandag is het papadag, op dinsdag brengen we grote zus naar hockey, op woensdag eten we pizza. Door met plaatjes en stiften te werken wordt het ook nog eens een leuke wekelijkse activiteit!
Je kunt bij de hema of bol.com fantastische weekplanners vinden voor kinderen.

4. Maak slaapmomenten uitnodigend

Door alle slaapmomenten aandacht te geven nodigt het je kind uit om met plezier uit te zien naar de rustmomenten. Door routine te maken van ‘het naar bed brengen’, zorgt dit voor onverdeelde aandacht, ruimte voor verwerking en quality-time. Lees samen een boekje, zing een lied of praat met elkaar over alle hoogte- en dieptepunten van de dag. Knuffel, klets en wens elkaar een goedenacht. Hoe leuker het slaapmoment is, hoe makkelijker je kind leert te rusten en ervan te genieten.

Kinderopvang met een vleugje magie

Ieder kind verdient een sprookje

rondleding boeken icon

Rondleiding inplannen

Vrijblijvend een kijkje komen nemen, boek nu uw rondleiding.

kinderopvang tarieven en kinderopvang rekentool

Tarieven en Rekentool

Bekijk onze tarieven en bereken uw kosten met onze rekentool.

aanmdelden kinderopvang en bso

Aanmelden kinderopvang

Uw kind aanmelden voor BSO en kinderopvang.

Scroll naar boven