Wat zijn de ontwikkelingsgebieden van een kind?

wat zijn de ontwikkelingsgebieden van een kind

Delen op social:

De 5 ontwikkelingsgebieden van een kind

Jouw kindje groeit en ontwikkelt zich snel. Door onze alledaagse activiteiten leert een kind al heel veel. Maar welke ontwikkelingsgebieden zijn er nu precies? En is het belangrijk om je kind in bepaalde ontwikkelingsgebieden te stimuleren? Zo ja, hoe doe je dat dan?

In dit artikel nemen we je mee in de kenmerken van de 5 verschillende ontwikkelingsgebieden en hoe je deze verschillende gebieden kunt stimuleren bij je kind.

motorische ontwikkeling kinderopvang

1. Motorische ontwikkeling

Dit noemen we ook wel de lichamelijke ontwikkeling van het kind. De groei, maar vooral de motoriek. Een baby leert draaien, zwaaien en kruipen en een peuter leert een bal vangen, springen en fietsen op een driewieler. Allemaal activiteiten waarbij de motoriek wordt gestimuleerd.
Hierin onderscheiden we 2 typen motoriek. Namelijk de grove motoriek en de fijne motoriek.

Wat verstaan we onder de grove motoriek?

De grove motoriek heeft alles te maken met grote bewegingen. Denk daarbij aan kruipen, rennen, huppelen, fietsen en zwemmen.

Wat is dan de fijne motoriek?

Dit zijn voornamelijk de kleine bewegingen zoals een baby die speelgoed leert grijpen, een peuter die een potlood leert vasthouden in een pengreep of een kleuter die netjes op het lijntje leert knippen.

sociale ontwikkeling kind

2. Sociaal-emotionele ontwikkeling

De sociaal-emotionele ontwikkeling houdt onder andere het aanleren van sociale vaardigheden in, maar ook het ontwikkelen van de persoonlijkheid en het gevoelsleven van het kind. Het leren omgaan met andere mensen is hier een groot onderdeel van. Je kunt dit op verschillende manieren stimuleren. Denk daarbij aan feestjes, (speel)afspraken maar ook aan de kinderopvang en school.

Het leren omgaan met emoties ontwikkelt zich ook. Kinderen leren van hun omgeving. Hoe ga je met gevoelens om? Hoe reageer je? Wat is gewenst of ongewenst gedrag? De wie ben ik-vraag staat hierbij centraal.
In iedere levensfase van het kind kom je deze vraag tegen. Denk maar eens aan een 2 jarige die overal ‘NEE!’ op antwoordt. Het kind ontdekt dat wat hij zegt invloed heeft. Hij of zij mag kiezen. De persoonlijkheid ontwikkelt zich.

Of denk eens aan een puber die ineens andere kleding gaat dragen of ander gedrag vertoond. Hij of zij is zoekende naar hun identiteit. Bij wie hoor ik? Wie ben ik?

Dit noemen we de sociaal-emotionele ontwikkeling.

zintuigelijke ontwikkeling kind kinderopvang

3. Zintuiglijke ontwikkeling

Het woord zegt het al. Deze ontwikkeling staat in het teken van je zintuigen. Horen, voelen, zien, ruiken en proeven. Je ontwikkelt door je omgeving te mogen ontdekken. De zintuiglijke ontwikkeling is een onderdeel van de lichamelijke ontwikkeling.

Dit is de reden waarom baby’s alles in hun mondje stoppen. Ze leren wat objecten zijn door dit op een zintuiglijke manier te verwerken. In iedere leeftijdsfase kan je verschillende activiteiten aanbieden voor de zintuiglijke ontwikkeling. Wat zie je? Wat ruik je? Hoe voelt dat? Door de zintuigen te prikkelen doet een kind ervaringen op waardoor hij of zij zich ontwikkelt.

4. Cognitieve ontwikkeling

De cognitieve ontwikkeling heeft alles te maken met het ontwikkelen van het denkvermogen. Het leren begrijpen en onthouden, maar ook het redeneren. We noemen dit ook wel de ontwikkeling van de intellectuele vaardigheden. Deze wordt grotendeels gestimuleerd op scholen en opleidingen. Bijvoorbeeld het leren begrijpen en onthouden van informatie. Bij kleine kinderen kun je dan denken aan het onthouden van liedjes of rijmpjes. Bij de oudere peuters staan de waarom-vragen centraal. Ze stellen veel vragen om hun begrip te vergroten. En het oudere kind ontwikkelt zich in taal, rekenen en in hun algemene kennis.

creatieve ontwikkeling kind kinderopvang

5. Creatieve ontwikkeling

Een onderdeel van de cognitieve ontwikkeling is de creatieve ontwikkeling. Deze ontwikkeling wordt voornamelijk op kinderopvangcentra gestimuleerd. De vele werkjes, knutsels en
tekeningen stimuleert de creativiteit van het kind. Maar creativiteit gaat nog veel verder dan dat. Je kunt hierbij denken aan zingen, dansen, muziek maken, schilderen, spelen, schrijven, rollenspellen etc.
Hierin gaat het allemaal over het vermogen om te dromen, fantaseren en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.

Wil jij je kind stimuleren in hun ontwikkeling?

Bij Kinderopvang VIPKids gaan ontwikkeling en plezier hand in hand. Wij hebben veel aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden van je kind. Zo ben je verzekerd dat je kind zich op een speelse en ontspannen manier ontwikkelt.

Meld je aan voor een rondleiding of kom naar één van onze inloopavonden en maak kennis met ons superleuke kinderdagverblijf.

Kinderopvang met een vleugje magie

Ieder kind verdient een sprookje

rondleding boeken icon

Rondleiding inplannen

Vrijblijvend een kijkje komen nemen, boek nu uw rondleiding.

kinderopvang tarieven en kinderopvang rekentool

Tarieven en Rekentool

Bekijk onze tarieven en bereken uw kosten met onze rekentool.

aanmdelden kinderopvang en bso

Aanmelden kinderopvang

Uw kind aanmelden voor BSO en kinderopvang.

Scroll naar boven