Stimulerende activiteiten voor de ontwikkeling van baby’s rond de 6 maanden

Stimulerende activiteiten voor de ontwikkeling van babys

Delen op social:

Praktische activiteiten voor baby’s tot 6 maanden

Als ouder wil je graag betrokken zijn bij de ontwikkeling van je baby, en nu ze rond de 6 maanden oud zijn, kunnen we ook activiteiten iets uitdagender maken. Hieronder zijn enkele praktische activiteiten die je kunt ondernemen om verschillende aspecten van de ontwikkeling van je kleintje te bevorderen.

Kleurrijke linten voor grijpvaardigheid

Hang kleurrijke linten boven de wieg of op een speelkleed en moedig je baby aan om ze vast te pakken. Dit helpt bij het ontwikkelen van hun grijpvaardigheid en hand-oog coördinatie terwijl ze proberen de bewegende linten te grijpen en vast te houden. Zie je kleintje steeds geconcentreerder kleine voorwerpen vastpakken en geniet van de ontwikkeling van de fijne motoriek. Door te kiezen voor linten maak je het je baby iets uitdagender. De linten zijn dun, bewegelijk en vergt enige concentratie om het te kunnen grijpen.

Benodigdheden: Kleurrijke linten, bijvoorbeeld satijnen linten, en een veilige plek om ze te bevestigen.

kleurrijke linten baby spelen

Muziek en beweging

Speel vrolijke en ritmische muziek af en moedig je baby aan om mee te bewegen. Je kunt dansen terwijl je je baby vasthoudt of hen laten trappelen op de maat van de muziek. Dit bevordert hun motorische vaardigheden en stimuleert hun gevoel voor ritme en beweging. Maak het nog uitdagender door een beweging te herhalen. Je baby observeert je en zal je na enige tijd proberen na te doen. Klap eens mee, of zwaai met je handen.

Benodigdheden: Muzieklijst met vrolijke en ritmische muziek. Zorg voor makkelijk zittende kleding zodat het bewegen voor jou en je baby wordt gestimuleerd. Luister onderstaande speellijst eens:
https://open.spotify.com/playlist/6qvZ72oX50ExcZDTHPn50Y?si=e38388c1b3a94b5c

buitenspelen en muziek voor babys

Ontdekken van texturen in boeken

Kies boeken met verschillende texturen, zoals stofjes of reliëf, en laat je baby ze verkennen met hun handen en mond. Moedig ze aan om de verschillende texturen te voelen en benoem de materialen terwijl je samen bladert. Dit helpt bij het ontwikkelen van hun tastzin en het verkennen van nieuwe sensaties.

Benodigdheden: Boeken met verschillende texturen, zoals stoffen boeken of boeken met reliëf.

Bekijk de volgende voel-boekjes eens: https://mama.libelle.be/baby/de-5-leukste-doe-en-voelboekjes/

boeken voor babys

Ontdekken van voorwerpen met verstopspelletjes (KIEKEBOE)

Verstop speelgoed of voorwerpen onder doeken of in dozen en moedig je baby aan om ze te vinden. Dit stimuleert hun nieuwsgierigheid, probleemoplossend vermogen en handigheid terwijl ze proberen de verborgen voorwerpen te ontdekken. Daarnaast stimuleer je hiermee de emotionele ontwikkeling, zo leren ze langzamerhand begrijpen dat als iets weggaat, het ook weer terug kan komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leren wennen om naar de opvang te gaan. Papa en/of mama komen altijd weer terug.

Benodigdheden: Verschillende speelgoedjes of voorwerpen, doeken of dozen om mee te verstoppen.

kiekeboe spelen met je baby

Door deze activiteiten regelmatig met je baby te doen, kun je hun ontwikkeling op verschillende gebieden stimuleren terwijl je samen plezier beleeft.

Wil jij je kleintje ook stimuleren in hun ontwikkeling?
Neem eens een kijkje bij Kinderopvang VIPKids, waar jouw kleintje zich mag ontwikkelen in een veilige en uitdagende omgeving.

VIPKids Kinderopvang & Entertainment

Kinderopvang met een vleugje magie

Ieder kind verdient een sprookje

rondleding boeken icon

Rondleiding inplannen

Vrijblijvend een kijkje komen nemen, boek nu uw rondleiding.

kinderopvang tarieven en kinderopvang rekentool

Tarieven en Rekentool

Bekijk onze tarieven en bereken uw kosten met onze rekentool.

aanmdelden kinderopvang en bso

Aanmelden kinderopvang

Uw kind aanmelden voor BSO en kinderopvang.

Scroll naar boven