Stimuleer het zelfstandig spelen van peuters en kleuters

stimuleer het zelfstandig spelen van je kind

Delen op social:

Hoe stimuleer ik het zelfstandig spelen van mijn peuter?

In een wereld van iPads, tv’s en allerlei snufjes wordt het onze kinderen steeds lastiger gemaakt om zelfstandig te leren spelen. Het ontdekken van de fantasie, van de magische wereld om hen heen, wordt steeds beperkter door de prikkels van onze moderne technologie.

Toch kan deze technologie wel een krachtig hulpmiddel zijn. Denk maar bijvoorbeeld eens aan het moment dat je het eten wilt gaan voorbereiden. Je peuter vereist aandacht en hangt alweer aan je benen. Het is dan een luxe om een tablet erbij te kunnen pakken en het favoriete filmpje van je kind aan te zetten, toch?

Maar is dit nu wel altijd zo verstandig? Stimuleer je hiermee zijn of haar zelfstandigheid? Of is het enkel vermaak van korte duur?  Zijn hier geen betere oplossingen voor?

Het effect van overmatig gebruik van technologie bij onze kinderen

Tablets, filmpjes en videogames bieden vaak voorgeprogrammeerde ervaringen die de creatieve verbeelding van kinderen weinig stimuleren. In plaats dat kinderen hun eigen verhalen en wereld creëren, consumeren ze vaak content wat voor hen is gemaakt.

Daarnaast zijn deze activiteiten vaak passief van aard. Dat wil zeggen dat je kind in feite voor een scherm zit te kijken en niet in beweging is of actief deelneemt aan deze creatieve activiteiten.

Te veel schermtijd kan er ook voor zorgen dat de concentratie naarmate van tijd afneemt. Herken je dat je kindje na 2 minuten een filmpje te kijken er vaak alweer klaar mee is? Dit komt door de snelle beeldwisseling en constante prikkels waar onze samenleving tegenwoordig in verkeerd.
Het resultaat hiervan is dat je kind steeds korter zich ergens op kan concentreren. Dit kan grote problemen veroorzaken op latere leeftijd.

Ook komt vaak de sociale ontwikkeling ernstig te lijden onder deze technologie. Je kindje is gewend om geëntertaind te worden en weet niet meer hoe ze interactie kunnen aangaan met andere kinderen.

overmatig gebruik technologie kinderen

Hoe kan je je peuter of kleuter helpen om zelfstandig te leren ontdekken en spelen?

Als ouder wil je graag dat je peuter of kleuter de kans krijgt om hun verbeelding te verkennen en zichzelf te vermaken. Maar hoe stimuleer je het zelfstandig spelen van je kind? We delen graag 4 tips die niet alleen de magische fantasiewereld van je kleintje stimuleert, maar ook zorgen voor urenlang speelplezier.

4 tips voor ouders voor urenlang speelplezier voor je kind

1 – Creëer een magische hoek van ontdekking

Stel je een betoverende hoek voor in je huis, een plek waar jouw kleine ontdekkingsreiziger vrij kan ronddwalen. In deze magische oase kiezen we voor interessante meubels die spreken met hun heldere tinten en vriendelijke vormen. Zachte kussens liggen als wolken op de vloer, klaar om comfort te bieden tijdens de avonturen die komen gaan. De opbergruimte voor speelgoed is als een schatkist, vol schatten die wachten om ontdekt te worden. Hier, in deze uitnodigende ruimte, voelt je kind zich omringd door de belofte van avontuur.

Wat heb je hiervoor nodig?  Enkel wat kussens, lakens, stoeltjes, tafeltjes en een kist vol met speelgoed dat uitnodigt om te ontdekken.

Verander dit hoekje en speelgoedaanbod gedurende een seizoen, zodat het interessant blijft om te ontdekken en jouw peuter of kleuter ieder moment weer in een nieuwe wereld van ontdekkingen stapt.

2 – Bevorder zelfstandigheid door routine aan te brengen

Elke dag brengt een nieuw hoofdstuk in ons avonturenboek. Met een vaste routine leren onze jonge ontdekkingsreizigers de kunst van het zelfstandig spel. Ze begrijpen dat magische momenten van vrij spel een vast onderdeel van de dag zijn. Trek hierin duidelijke grenzen voor de schermtijd, zodat er ruimte blijft voor creatieve toverkunsten.

Je kindje weet waar hij of zij aan toe is. Het vrije spel is afgebakend maar toegankelijk, en zo ook onze fantastische technologie. Zo breng je rust en duidelijkheid, maar vooral ruimte en balans voor het stimuleren van de creatieve en zelfstandige ontwikkeling.

3 – Het ontdekken van de creatieve ontwikkeling mogen we leren

Als een kind niet gewend is om zelfstandig te spelen of ontdekken, is er vaak eerst even een stimulans nodig vanuit jou als ouder. Dit is op zich geen lastige taak, want je zult merken dat je kleine ontdekkingsreiziger het fantastisch vindt om met papa of mama te mogen spelen.

Wees hierin als ouder de grote tovenaar die het spel van je kind inluidt. Transformeer in een adembenemende draak die door de wolken vliegt, of word een dappere ridder die strijdt voor rechtvaardigheid. Verander de speelkeuken in een betoverd kasteel, waar heerlijke avonturen wachten. Als je deelneemt aan het spel van je kind, creëer je niet alleen betoverende herinneringen, maar versterk je ook de band tussen jullie twee.

Geef hierin je kindje alle ruimte om het spel over te nemen. Want anders bestaat de kans dat je kind alsnog afhankelijk blijft van het vermaak van papa of mama. Geef ze iets in handen waar ze zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan. En bedenk je, ook machtige papa-ridders of sterke mama-draken doen slaapjes in hun eigen kasteel.

zelfstandigheid door routine

4 – Zoek een geschikte kinderopvang

Soms heb je simpelweg niet de tijd om het zelfstandig spel van je kleine ontdekkingsreiziger te stimuleren. Gelukkig hebben we daarom in Nederland fantastische kinderopvangcentra die heel goed weten wat jouw kindje nodig heeft om hun ontwikkeling te prikkelen en stimuleren.

Bekijk bijvoorbeeld eens deze magische kinderopvang!

Kinderopvang VIPKids weet als geen ander wat jouw kindje nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen en de ontdekkingstocht van hun leven aan te gaan!

In een wereld vol technologische afleidingen is het van onschatbare waarde om de poorten van verbeelding wijd open te houden. Door een magische omgeving te scheppen, de juiste toverstafjes – speelgoed – aan te bieden, deel te nemen aan de betovering en een plek te voorzien van een wondere wereld van fantasie, geef je je kind de sleutel tot de schatkist van hun verbeelding.

Kinderopvang met een vleugje magie

Ieder kind verdient een sprookje

rondleding boeken icon

Rondleiding inplannen

Vrijblijvend een kijkje komen nemen, boek nu uw rondleiding.

kinderopvang tarieven en kinderopvang rekentool

Tarieven en Rekentool

Bekijk onze tarieven en bereken uw kosten met onze rekentool.

aanmdelden kinderopvang en bso

Aanmelden kinderopvang

Uw kind aanmelden voor BSO en kinderopvang.

Scroll naar boven