Zindelijkheidstraining voor peuters

zindelijkheidstraining voor peuters

Delen op social:

In de wereld van peuters zijn er weinig avonturen zo opwindend (en soms uitdagend) als de reis naar zindelijkheid. Het is een spannende tijd, zowel voor ouders als voor de kleintjes, maar het kan ook vol verrassingen en uitdagingen zitten. Maak je geen zorgen, want we zijn hier om je te helpen bij dit avontuur met 6 supersterke zindelijkheidstraining tips!

De avontuurlijke reis naar de droge wereld

Zindelijk worden heeft zijn uitdagingen. Wij van Kinderopvang VIPKids, horen regelmatig over deze worstelingen en strubbelingen die je thuis kunt ervaren. Maar wist je dat het zindelijk worden ook leuk kan zijn? Voor zowel de peuter als de ouders? 

De uitdagingen rondom zindelijkheid die wij vaak horen op de werkvloer

1 Het geheim van de luier

Het lijkt wel alsof de luier magie heeft, totdat je besluit dat het tijd is om die luier te laten verdwijnen. De uitdaging begint wanneer je peuter zich gaat realiseren dat er geen snelle oplossing meer is voor hun kleine “boodschapjes”. Maar wees gerust, dit is een normaal onderdeel van het proces!

2 Toiletangst

Voor sommige peuters kan het toilet een angstaanjagende plek lijken. Die grote pot en het geluid van doorspoelen kunnen behoorlijk intimiderend zijn! Daarnaast verdwijnen plotseling je plasjes en poepjes met een gigantisch geluid. Dit kan als heel beangstigend worden ervaren als dit niet goed wordt begeleid. 

3 Ongelukjes, ongelukjes, ongelukjes

Het is belangrijk om te onthouden dat ongelukjes onvermijdelijk zijn tijdens de zindelijkheidstraining. Het kan frustrerend zijn, maar het hoort erbij.

4 Consistentie is key

Consistentie is van vitaal belang tijdens de zindelijkheidstraining. Als je enigszins inconsequent bent, kan dat verwarrend zijn voor je peuter. De ene keer mag je peuter wel even plassen in de luier en het volgende moment worden papa of mama kortaf/gehaast als ze toch even een plasje in hun onderbroek doen. ‘Heh, papa en mama, hier snap ik niks meer van?’. 

5 Nachtelijke avonturen

Overdag zindelijk worden is één ding, maar ‘s nachts droog blijven kan een extra uitdaging zijn.

6 Onderweg naar zindelijkheid

Zindelijk worden betekent niet dat je altijd thuis moet blijven. Maar hoe ga je om met zindelijkheid onderweg? Dit is toch wel heel onpraktisch voor jullie allemaal?

Het zindelijk worden is geen recht pad, maar het is een spannend avontuur dat je samen met je peuter kunt beleven. Onthoud dat elke peuter zijn eigen tempo heeft, en het belangrijkste is om geduldig en positief te blijven. Zindelijkheidstraining kan ook een geweldige kans zijn om de band met je kind te versterken en samen plezier te beleven aan nieuwe prestaties. Dus, ga erop uit en maak gebruik van onderstaande 6 tips voor het afleggen van deze reis zodat het een geweldig avontuur wordt voor jou en je peuter.

succesvolle zindelijkheidstraining

6 tips voor een succesvolle zindelijkheidstraining voor jouw peuter

Tip 1: kies het juiste moment

Zindelijkheidstraining moet beginnen wanneer je kind er klaar voor is. Let op tekenen zoals interesse in het toilet, een droge luier na dutjes, of het uiten van ongemak met vieze luiers. Het juiste moment kiezen is de eerste stap naar succes.

Tip 2: Maak het toilet vriendelijk en gezellig

Laat het toilet er niet uitzien als een monster. Versier het met stickers of zet er een klein krukje bij zodat je peuter gemakkelijk op de wc kan klimmen. Maak er een leuke plek van waar ze vertrouwd mee kunnen raken.

Tip 3: Wees geduldig en positief

Blijf kalm en positief als er ongelukjes gebeuren. Moedig je kind aan door ze te prijzen als het goed gaat. Straffen werkt meestal averechts, dus positieve aanmoediging is de sleutel.

Tip 4: Gebruik beloningen en een zindelijkheidskalender

Maak een leuke zindelijkheidskalender samen met je peuter. Laat ze elke keer dat ze met succes naar het toilet gaan een sticker plakken. Geef kleine beloningen na een aantal stickers, zoals een speciale traktatie of extra speeltijd. 

Tip 5: Nachtelijke zindelijkheidstraining broekjes

Overweeg om nachtelijke zindelijkheidstraining broekjes te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor kinderen die ‘s nachts nog steeds ongelukjes hebben. Dit kan helpen om onnodige nachtelijke wasbeurten te verminderen en je peuter een gevoel van zelfstandigheid te geven.

Tip 6: Zorg voor een reis-toiletkit + regelmaat

Bereid je voor op avonturen buiten de deur met een reis-toiletkit. Neem een draagbaar potje mee of leer je kind om gebruik te maken van openbare toiletten. Door regelmaat in het toilet bezoekje te brengen krijgt je kindje voldoende tijd en ruimte om het ‘toch even te proberen’.  Let hierbij wel op niet te overcompenseren, want om verplicht naar het toilet te moeten is nooit gezellig.
Extra tip voor onderweg: vergeet niet om voldoende extra kleding en vochtige doekjes mee te nemen voor noodgevallen.

uitdaging rondom zindelijkheid

GOUDEN TIP: Gaat je peuter naar de kinderopvang?

Een gouden tip die wij graag meegeven is een goede samenwerking te ontwikkelen tussen ouders en de kinderopvang. Zij zijn professioneel opgeleid om jouw peuter de beste begeleiding te kunnen geven tijdens het zindelijk worden. Schroom niet om hun advies in te winnen en jullie plan van aanpak ook door te zetten op de kinderopvang. Want samen staan we sterk!

Kinderopvang VIPKids, waar je kind de magische wereld van ontwikkeling ontdekt.’

Kinderopvang met een vleugje magie

Ieder kind verdient een sprookje

rondleding boeken icon

Rondleiding inplannen

Vrijblijvend een kijkje komen nemen, boek nu uw rondleiding.

kinderopvang tarieven en kinderopvang rekentool

Tarieven en Rekentool

Bekijk onze tarieven en bereken uw kosten met onze rekentool.

aanmdelden kinderopvang en bso

Aanmelden kinderopvang

Uw kind aanmelden voor BSO en kinderopvang.

Scroll naar boven