Wanneer moet je kinderopvangtoeslag aanvragen?

wanneer moet je kinderopvangtoeslag aanvragen

Delen op social:

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Er komt nogal wat op je af zodra je kinderen krijgt. Je hele leven krijgt een andere invulling. Hierdoor moet je ineens over dingen nadenken, waar je eerder nooit over nagedacht had. Hoe ga je het precies regelen met werk en oppas? Welke kinderopvang kies je dan? Kies je voor een kinderdagverblijf of gastouderopvang? Hoelang van tevoren moet je dit nu precies regelen? Heb je überhaupt wel recht op kinderopvangtoeslag? Tja, hoe zit dat eigenlijk met die kinderopvangtoeslag?

Geen zorgen, wij helpen je verder!

Kinderopvang VIPKids, snapt heel goed dat het allemaal wat lastig en onoverzichtelijk kan zijn. Daarom geven we je in dit artikel antwoordt op de 3 meest gestelde vragen met betrekking tot kinderopvangtoeslag.
Een duidelijk overzicht met de juiste links. Dat is wel zo makkelijk!

Hoe lang van tevoren moet ik kinderopvang regelen?

Baby’s:

Het inschrijven of aanmelden bij een kinderopvang, kan zodra de verwachte geboortedatum binnen de zeven maanden zit. Deze kan je dus ruim op tijd aanvragen. Bedenk goed welke soort kinderopvang je voorkeur heeft en plan gerust een aantal rondleidingen in bij verschillende kinderopvangcentra. Op die manier ben jij verzekerd van de beste kinderopvang voor jouw kind!

Peuters:

Bij de peutergroep kan je je kind(eren) inschrijven als ze de leeftijd hebben bereikt van 1,5 jaar. Ook hierbij geldt om op tijd informatie aan te vragen bij de kinderopvang. Zij staan je met plezier te woord en plannen graag een rondleiding in.

Buitenschoolse opvang:

Inschrijven voor de BSO kan vaak al vanaf 2,5 jaar, na aanmelding bij een basisschool. Direct een gemakkelijk geheugensteuntje om na het aanmelden bij de basisschool, direct de BSO te regelen. Sommige scholen werken zelfs samen met een BSO. Doe daarom gerust navraag over buitenschoolse opvangmogelijkheden bij de basisschool van je kind.

De 3 meest gestelde vragen over kinderopvangtoeslag

Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

Op de website van de rijksoverheid kan je alle voorwaarden vinden waar je aan moet voldoen om recht te hebben op kinderopvangtoeslag. In het kort vind je hier de belangrijkste voorwaarden:

  • Je werkt, studeert of volgt een traject om werk te vinden.
  • Het kindercentrum of gastouderbureau moet geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).
  • Je hebt een schriftelijke overeenkomst met het kinderopvangcentrum of gastouderbureau. Hier moeten bepaalde gegevens in staan, zoals de uurtarief van de opvang en het aantal opvanguren per jaar.
  • Jij en je toeslagpartner hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Jij en je kind wonen op hetzelfde adres en staan op dit adres ingeschreven bij de gemeente.
  • Je betaalt een deel van de kosten van de opvang zelf.
  • Je krijgt kinderbijslag of een pleegouderbijdrage voor het kind.

Neem gerust een kijkje op de website van de rijksoverheid voor al je overige vragen.

hoe lang van te voren moet ik kinderopvang regelen

Wanneer moet je kinderopvangtoeslag aanvragen?

Kinderopvangtoeslag moet je binnen 3 maanden, na de eerste maand waarin je kind naar de kinderopvang gaat, aangevraagd worden. Deze kan je middels je persoonlijke DigiD aanvragen via de website van de Belastingdienst.
Wacht niet te lang met het aanvragen hiervan, anders loop je kinderopvangtoeslag mis.

Hoe werkt dat precies met je eigen bijdrage bij kinderopvangtoeslag?

Eigenlijk kan je daar een heel simpel rekensommetje op los laten. Neem het bedrag van de rekening van de kinderopvang en haal daarvan de kinderopvangtoeslag af. Het bedrag dat overblijft is de eigen bijdrage.

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt hangt af van de hoogte van je inkomen, het aantal kinderen waar je de kinderopvangtoeslag voor aanvraagt en de soort kinderopvang. Je kan per kind, voor maximaal 230 uur per maand, kinderopvangtoeslag krijgen. Daarin hangt het af van het aantal gewerkte uren van de ouder die het minst werkt. Hierbij geldt ook een maximumuurtarief van wat je kan krijgen.

Via de volgende link kan je daar meer informatie over vinden.

Kinderopvang met een vleugje magie

Ieder kind verdient een sprookje

rondleding boeken icon

Rondleiding inplannen

Vrijblijvend een kijkje komen nemen, boek nu uw rondleiding.

kinderopvang tarieven en kinderopvang rekentool

Tarieven en Rekentool

Bekijk onze tarieven en bereken uw kosten met onze rekentool.

aanmdelden kinderopvang en bso

Aanmelden kinderopvang

Uw kind aanmelden voor BSO en kinderopvang.

Scroll naar boven